Szlovák Hagyományőrző Együttes

A török idők alatt elnéptelenedett faluban 1724-1726 között Nyitra és Trencsén vármegyékből (Krajné, Podbranč, Čachtice, Myjava) érkező szlovákok telepednek le. Magukkal hozták az erdőművelés és szőlőtermelés alapjait. Evangélikus vallásuk gyakorlását a Zichy grófok biztosították, számukra templomot és iskolát építettek.

Bakonycsernyei Szlovák Önkormányzat
A helyi szlovák önkormányzat 1994-ben kezdte meg működésének első négyéves ciklusát. Tevékenysége a nemzetiségi hagyományok megőrzésére, ápolására és átörökítésére irányul. Célja a szlovák nyelv oktatása, a helyi tárgyi és szellemi kultúra gyarapítása. Támogatja a Bakonycsernyei Szlovák Hagyományőrző Együttes működését és fellépéseit. Rendszeresen szervezett rendezvényei, programjai: Bakonyi Nemzetiségi Találkozó, Szlovák Hagyományőrző Disznóvágás, Szlovák nyelvű bibliaóra, Testvér-települési találkozók.
Cím: 8056 Bakonycsernye, Rákóczi út 83.
Dr. Szabó Zoltán elnök,
Gerstmárné Ecseri Viktória elnökhelyettes,
Benis János képviselő.

Bakonycsernyei Szlovák Hagyományőrző Együttes
Az együttes 1974-ben tizenkét lelkes dalos kedvű asszony kezdeményezésére alakult meg Csernyei Szlovák Asszonykórus néven. A népdalkör igyekezet megőrizni és átörökíteni a helyi népzene értékeit, a helyi gyűjtésű népdalokat. Miután férfiak is csatlakoztak hozzájuk, a csoport megnevezése is megváltozott. Az együttes jelenleg a helyi szlovák önkormányzat berkeiben működik. 1999 óta társszervezője a Bakonyi Nemzetiségi Találkozónak. Évente 15 fellépése van. Repertoárjukban helyi gyűjtésű szlovák és magyar népdalok szerepelnek.
Szakmai vezető: Boros Miklósné, Citera kíséret: Jánosi Lóránd.
Kapcsolattartó: Dr. Szabó Zoltán
Cím: 8056 Bakonycsernye, József A. út 7.
Telefonszám: +36-30 5470 580
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szlovák Ház-Szlovák Regionális Kulturális Központ
Az Országos Szlovák Önkormányzat regionális kulturális intézménye Bakonycsernyén 2003 novemberében kezdte meg működését. Az épületet a községi önkormányzat jelképes összegért adta át a helyi szlovák önkormányzatnak. A bakonyi térségben négy olyan település található – Bakonycsernye, Jásd, Öskü, Szápár –, ahol a szlovák népi kultúra, identitás és származástudat megőrződött. Az épület méltó közösségi színtér a szlovák nyelvórák, találkozók, kiállítások, kétnyelvű evangélikus bibliaórák és citeraoktatás megszervezéséhez. A vendégszobák hat fő kényelmes elszállásolására alkalmasak.
Cím: 8056 Bakonycsernye, Rákóczi út 155/b.