Bányász Kórus

Az 1900-as évek elején, Bakonycsernye vonzáskörzetében megnyitott Kisgyón-bánya, majd a későbbiekben Balinka-bánya működése a település fejlődését nagyban befolyásolta, az itt élő családok anyagi biztonságát nyújtotta.

Balinka-bánya ezredforduló utáni bezárása mély nyomokat hagyott az itt élők lelkében. A bánya megszűnése után az önkormányzat indíttatására, a helyi bányászok összefogásával 2003-ban Bányász Emlékpark létesült az utókor számára.

Az emlékpark avatására alakult a jelenlegi énekkar elődje, melynek akkor 11 nő, és 3 férfi tagja volt. A tagok idős korára való tekintettel, halálesetek következtében a kórus tagságának összetétele jelentősen megváltozott, létszámcsökkenés következtében fennállt a megszűnés veszélye.

Azonban a kitartó bányászhagyományok őrzésének elhivatottsága felülkerekedett a nehézségeken, sikerült fiatalabbakat is megnyerni, ezzel a kórus tagságának növelését elérni. 2019 óta 13 fő (12 nő, és egy férfi) részvételével tevékenykedik a hagyományőrző csoport, melynek repertoárjában nagyobb részt bányászdalok szerepelnek, de szívesen énekelnek népdalokat is.

Mint ismeretes a bánya mélyében inkább férfiak dolgoztak, azonban őket sajnos manapság nem sikerül rávenni az éneklésre, pedig a férfi hang nagy mértékben emelné az előadás színvonalát, hitelességét.

A Bányász Kórus a 2010-es években, a környező települések bányász rendezvényeinek gyakori fellépője volt. Az Életet az Éveknek budapesti rendezvényén, valamint Balatonfüreden is képviselték Fejér megyét. Hon-Travell országos versenyén először ezüst, majd 2020-ban aranyérmes lett az együttes. 2016-os oroszlányi bányásznapi ünnepségen, a Bánya-Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete Művészeti Nívódíjat adományozott a hagyományok ápolása és gazdagítása terén végzett munka elismeréseként.

A kórus tagjainak hitvallása: "Bízom benne, ahogyan a bányászat emléke soká maradandó emlék marad, így a dalok is sokáig megmaradnak. "

A bakonycsernyei Bányász Kórus művészeti vezetője Boros Miklósné, Ani néni, 06205737835.

A Bányász Kórus szívesen tesz eleget hagyományőrző rendezvények meghívásának, felkérésének.