Családsegítő Szolgálat

A Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat feladata, azaz mit is csinál a családsegítő?

Az elmúlt időszakban több alkalommal tapasztaltuk, hogy a település lakossága körében a családsegítő személye egyet jelent a gyermek elvételével, családból történő kiemelésével. Szolgálatunknak nem az a célja, hogy a gyermeket „elvegyük” a családtól, hanem ennek ellenkezője, lehetőségeinkhez mérten, minden segítséget megadjunk a nehéz helyzetbe lévő családoknak az együtt maradásukhoz. Szolgálatunk hatósági (gyámügyi) eljárásokat nem folytat, csak javaslatot tehet további hatósági intézkedésre (pl: védelembe vétel).
Segítséget nyújtunk a családok számára annak érdekében, hogy meg tudják előzni azokat a helyzeteket, melyek nehézséget okozhatnak az életükben, illetve abban, hogy a már jelen levő probléma minél hamarabb megoldódjon, és túl tudjanak lendülni rajta. Célunk: a gyermekek testi és lelki egészségének, családban történő nevelkedésének elősegítése érdekében a veszélyeztetettség megelőzése, a kialakult veszélyeztetettség megszüntetése, illetve a családjából kiemelt gyermek visszahelyezése. A hivatalos ügyek intézésében, adatlapok kitöltésében is szívesen segítünk mindenkinek, aki megkeres bennünket. Feladataink közé tartozik nem csupán a családok, de egyének és közösségek támogatása is problémáik megoldásában.
 
Ennek megfelelően feladatunk a családsegítő szolgálatban: információnyújtás, tanácsadás nyújtása (szociális, életvezetési, mentálhigiénés), ügyintézésben való segítségnyújtás, segítő beszélgetések, anyagi nehézségekkel küzdők számára a szükséges ellátásokhoz való hozzájutás elősegítése, adományozás, válsághelyzetben lévő várandós anya gondozása.
A gyermekjóléti szolgáltatásban: a családban jelentkező nevelési problémák és hiányosságok káros hatásainak    enyhítése, működési zavarok ellensúlyozása, családi konfliktusok megoldásának elősegítése,  krízishelyzet megszüntetése.
A szolgáltatás igénybevétele önkéntes.

Családsegítők:

Bakonycsernye településen: Sztridáné Kaviczki Ildikó
Elérhetősége: 06-20/995-5010; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ügyfélfogadási rend:
Hétfő: 8.30-12.00
Szerda: 13.00 – 15.30

Nagyveleg és Balinka településeken: Horváth Mónika
Elérhetősége: 06-20/312-2920; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 Ügyfélfogadási rend:
Kedd: Balinka  8.30- 11.30                         
Szerda: Nagyveleg:  8.30 – 12.00
A Családsegítő Szolgálat e-mail címe: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Házi segítségnyújtás, szociális gondozás:

A házi segítségnyújtás célja, hogy a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kapja meg az önálló életvitel fenntartása érdekében a szükséges ellátást, személyes gondoskodást.
Ennek érdekében a gondozó segítséget nyújt a számukra egészségi és pszichés állapotuk javításában; meglévő képességeik és készségeik megtartásában, illetve fejlesztésében; a mindennapi életükben adódó konfliktusok feloldásában és problémáik megoldásában; a szociális és mentális gondozásukban, és az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutásukban. A szolgáltatás olyan hosszú távú, egyéni szükségletekre alapozott gondozást kínál, amely nagymértékben épít az ellátottak aktív és felelős részvételére, valamint a természetes közösségi erőforrásokra, őket is oktatva és támogatva.
A házi segítségnyújtás keretében szociális segítést vagy - szociális segítés tevékenységeit is magába foglaló – személyi gondozást kell nyújtani.

Szociális gondozó: Szaniszló Imréné
elérhetősége: 06-20/235-0321; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.