Bakonycsernyei Polgárőr Egyesület

Polgárőr Egyesület bemutatkozása

A Fejér Megyei Bíróság Pk.60.952/1991/4 szám alatt hozott végzése alapján 1992. február 15-én jogerőre emelkedett 676. sorszám alatt Bakonycsernye Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Egyesület néven került nyilvántartásba.
Az egyesület két elnöke, Zsáki István, majd Balogh József halálukig tevékenykedtek.
2000. február 17-i közgyűlés Simek Lászlót választotta elnöknek, aki 2005. decemberi lemondásáig végezte e tevékenységet. Utána Schelbauer József került megválasztásra, aki jelenleg is az egyesület elnöke. Az Alapszabály módosítása után, új elnevezéssel: Bakonycsernyei Polgárőr Egyesület néven működünk jelenleg is.

Az elnökség jelenlegi tagjai:

Elnök: Schelbauer József
Titkár: Vári Károlyné
Pénztáros: Bákor-Horváth Ágnes
Elnökségi tagok: Mihályfi Lóránd, Tóth Gyula

A három tagú Ellenőrző Bizottság feladata a polgárőrség alapszabályszerű működésének és vagyonával való gazdálkodásának ellenőrzése.

Elnöke: Kadlecsik Árpád
Tagjai: Hullán Andrea, Tujner Zoltán

A járőrszolgálatot 2005. nyaráig egy VW Golf típusú személygépkocsival végeztük, majd pedig egy LADA NIVA terepjárót kaptunk, amit egyesületünk alakíttatott át gázüzeművé.
2015. szeptember 24-től egy új Suzuki Vitara van az egyesület tulajdonában, melyet pályázat útján kaptunk.
2018-ban kettő darab kerékpárt nyertünk a FMPSZ-től, melyet Boros Lajos és Tóth Gyula polgárőrök használnak.

Induló létszámunk sokáig 60-65 fő körül volt, de sajnos ebből csak kb. 30 % volt, aki aktívan tevékenykedett.
Jelenlegi létszámunk 42 fő, melyből 5 fő nő tagunk van. Az összetételt tekintve, van 7 fő alapító tagunk, van fiatal, van aktív korú és van nyugdíjas tagunk is.
2017-től a körzeti megbízott is belépett az egyesületbe.

Az elmúlt években általában 1200-1500 órát töltöttünk a lakosság és a falu szolgálatában, s évente 3000-4000 km-t tettünk meg a polgárőr autóval.

Egyesületünk bevételét a tagoktól beszedett tagdíjak, az önkormányzati támogatás és az elnyert pályázatok jelentik, ami éves szinten 450-500 ezer forintot jelent.

Kiadásaink nagy részét az üzemanyagköltség és az autó fenntartásával kapcsolatos költségek jelentik. A kötelező gépjármű és polgárőr biztosítás, valamint némi egyéb kiadás. Minimális a telefonköltségünk, mellyel a szolgálatokat szervezzük.
Polgárőr felszereléseinket, kellékeinket általában a pályázati pénzekből tudjuk bővíteni.

Főbb feladataink:

A polgárőr mozgalom fő iránya a bűnözés elleni fellépés, a bűnmegelőzés, ezen belül különösen a vagyonvédelem, a gyermek- és ifjúságvédelem, a kábítószer fogyasztás visszaszorítása, a közlekedés biztonsága, valamint a környezetvédelem és a katasztrófavédelem társadalmi feladatainak megvalósításában való közreműködés.

Közel tíz éve részt veszünk az általános iskolásokkal karöltve a települések tisztasági mozgalmaiban. A „VAN AKI TISZTÁN SZERETI” a „TE SZEDD” tavaszi őszi szemétgyűjtési akciók, melyben kezdetben a felső tagozatos diákokkal jártuk végig a falu utcáit, szedtük össze a szemetet.
A munka végeztével Orsós Antal pékségében készült friss kenyérlángos elfogyasztásával és ásványvízzel zártuk a napot.
Az elmúlt években azonban már az iskola minden osztálya kivette részét e nemes feladatból, még az első osztályosok is.
A „nagy munka” után a polgárőrség egy-egy szelet csokoládéval és ásványvízzel honorálta a kicsik munkáját.

Bakonycsernye fekvésénél fogva egy nagy vízgyűjtő terület, mivel a Súri patak, a Gaja, a Fekete berki vízfolyás és a Bakonyi dombságról lezúduló csapadék a falu irányába vezeti le a vizet az esőzések idején. 2010. 2014. 2019. években különösen nagy esőzések voltak. Polgárőreink folyamatosan részt vettek a homokzsákok töltésében, iszap pakolásában, takarításban, köztöztetésben, gátépítésben, állatok mentésében, a folyók és a horgásztavak vízszintjének figyelésében.

Már évek óta hagyomány a március 15-i fáklyás felvonulás, megemlékezés, koszorúzás, ahol a forgalom irányítás a mi feladatunk.

Július végén van a három napos falunap, ahol szintén aktívan kivesszük részünket. Főleg a forgalom irányításában, a járművek parkoltatásánál, a rendezvény, a műsorok zavartalan lebonyolításában.

Több éven keresztül hagyomány volt a szeptemberi szüreti felvonulás. Feldíszített lovaskocsikkal, traktorokkal, népviseletbe öltözött résztvevőkkel, lovasokkal. Amikor szintén a forgalom irányítása volt a feladatunk. Pár éve ez már „Nyitott pincék” elnevezéssel a szőlőhegyben zajlik, nyugodtabb körülmények között.

Pár éve az evangélikus egyház, a templomkert és udvar ad otthont a „Termelői vásár” megrendezéséhez. Ide nemcsak a falu termelői, hanem a szomszédos településekről is jönnek árusok a portékáikkal. Az egész napos rendezvényen is szükség van a polgárőrök jelenlétére, úgy a forgalom irányításánál, mint a parkoló járművek parkoltatásánál őrzésénél.

További feladatok:

Nyugdíjfizetési napokon a postások ellenőrzése.
Sportrendezvényeken, meccseken a rendezvény biztosítása.
Október végén- november elején a halottak napi temetőjárások idején folyamatosan járőrözünk a temetők környékén.
Novemberben az Ádventi ünnepségen a forgalom irányítása a feladatunk.
Választások esetén fokozott járőrözést teljesítünk.
Általános iskolai ballagáskor, illetve a szeptemberi iskola kezdéskor, az első osztályosokat segítjük a közlekedésben.
Temetések ideje alatt fokozott járőrözést végzünk a temető környékén a parkoló járműveket vigyázzuk, illetve az érintett családi házat figyeljük a szertartás alatt.
Ezek az évente ismétlődő rendszeres programok, ahol biztosítjuk a helyszínt, irányítjuk a forgalmat.

Egyesületünk célja, hogy fiatalítsuk a tagságot, ezért kérjük a lakosságot, a lakosságért tenni akaró fiatalokat, hogy jelentkezzenek a polgárőrség soraiba.

Néhány fotó csatolva a fenti eseményekről.

Bakonycsernye, 2021. március

Képek a polgárőrségről