Balatonszepezd

Balatonszepezdi Ifjúsági Tábor
Balatonszepezd múltja és jelene

Bakonycsernye Nagyközség egyik legnagyobb értéke a Balatonszepezden található tábor, amire méltán lehetünk büszkék, hiszen jórészt társadalmi munkával, a bakonycsernyei emberek összefogásával épült meg és működik több évtizede.

Egy kényelmes sétával megközelíthető több strand is, és Balatonszepezd környéke is kínál annyi kulturális látnivalót, amiért érdemes nálunk táborozni.

A tábor történetéről a következő sorokban olvashatnak:

1967-ben Ecseri Sándor tanácselnök, Kiss Lajos iskolaigazgató és Krausz Károly úttörővezető felkeresték a balatonszepezdi Magyar Tenger Termelőszövetkezet elnökét, abból az okból, hogy a Balaton melletti festői környezetben lévő kb. 800 négyszögöles területet bérbe vegyék iskolai sátortábornak. Rövid tárgyalás után megegyezés született, mely szerint a bakonycsernyei vezetők 25 évre, évi 400 forintért bérbe vehetik a területet.

A következő év júliusában kezdte meg az úttörőcsapat a táborozást két csoportban, csoportonként 45-45 tanulóval. A táborozók étkeztetését az óvoda konyháján dolgozó asszonyok látták el. A tábor felszerelésére jelentős összeget költött a községi tanács és az iskola. Az iskolások versenyeken, vetélkedőkön, pályázatokon szerzett pénzét ugyancsak a táborra költötték.

Ki kell emelni Balinka-bánya segítségét abban az időben, amikor jelentős bővítésre került sor a táborban. Különösen a kisgyóni brigád volt az, aki sokat tett a tábor kialakításáért, fejlesztéséért, Krausz Károly irányítása alatt.  A sátortábor színvonalát, komfortját emelte ez a beruházás. Ekkor készült el a konyha épülete, a vizesblokk, tusolók WC-ék, a raktár és az étkező.

1979-ben, gyermeknapon megállapodást írt alá Bodajk, Csákberény, Csókakő, Gánt, Magyaralmás, Mór, Nagyveleg, Bakonycsernye, és Pusztavám tanácsa, mely szerint a szepezdi tábort a Móri Járási Hivatal irányítása alá vonják, így a felsorolt települések diákjai is táborozhatnak majd, annak a 320 ezer forintnak a fejében amit a tanácsok gyűjtenek össze.

Az évek során tovább fejlődött a tábor, ám a rendszerváltást követően az önkormányzatok kezdték visszakövetelni a részüket a táborból.

A csernyeiek igazságügyi szakértőt fogadtak, aki megállapította, hogy mennyi a hozzáadott érték, s mennyi az, amit a csernyeiek hoztak össze. Ennek értelmében Bakonycsernyét 51 % tulajdonrész illeti meg, amit az említett önkormányzatok nem fogadtak el. Jó magyar szokás szerint pereskedésre került sor. Első fokon a Székesfehérvári Városi Bíróság az igazságügyi szakértő véleményét figyelembe véve 51 %-ot hagyott jóvá. A fellebbezést követően a másodfokú ítélet is ugyan ez volt.

A Bakonycsernyei Önkormányzat Képviselőtestülete meghozta döntését, mely szerint kártalanítják a társuló önkormányzatokat, a tulajdonhányad szerint járó összeggel.
Így 2000-ben újra Bakonycsernye tulajdonába került a szepezdi tábor. Elkészültek a felújítási tervek, majd a terveket tettek követték.

2006-ban 5db faház került felépítésre, amit a Móri kistérségi társulás finanszírozott pályázati forrásból. Ezek vizesblokkokkal, társalgóval vannak felszerelve. Faházas elszállásban 32 főt tudunk elhelyezni.

A Balatonszepezdi Ifjúsági Tábor üzemeltetését 2013-tól a Bakonycsernyei Iskolásokért Alapítvány látja el.

Sajnos eléggé leromlott állapotban volt a tábor az átvételkor, de összefogással, sok társadalmi munkával sikerült új életre kelteni, a sok csernyei számára oly kedves helyet.
A folyamatos fejlesztés, szépítés eredményeként igazán kellemes nyaralóhelyet sikerült kialakítani az évek során, ami közkedvelt lett nemcsak az iskolai csoportok, hanem kerékpárosok, családok, baráti társaságok körében is.

A tágas étkezőben klub helység került kialakításra, tévével, kivetítővel és számtalan játéklehetőséggel. Új asztalok kerültek a régi, szebb napokat látott kecskelábú asztalok helyére, s az Önkormányzat támogatásával modernebb székek szolgálják a vendégek kényelmét.

Megújultak a faházak vizesblokkjai és teraszai is. A szabadidő eltöltéséhez asztali foci, biliárd, pingpongasztalok, szalonnasütő helyek, grillezők, hinták , homokos röplabdapálya és három kültéri pavilon is várja a vendégeket.

A tábor csak tálalókonyhát üzemeltet, reggeli és vacsora készülhet helyben, az ebédet balatonszepezdi vállalkozó szállítja a táborba.

Fontos elmondani, hogy az tábor körüli teendők ellátása, az Alapítvány tagjai részéről társadalmi munkában történik, ebben segítenek az önkéntes támogatók, illetve volt tanítványok az 50 órás önkéntes munka keretében. Erre minden szezonban lehetőség van az érdeklődők számára.

Az ország minden részéről jöttek már vendégek, sőt határon túlról is érkeztek delegációk táborba.

Olyan csoportoknak ajánlható elsősorban, akik a családias vendéglátást, a retró táborhangulatot kedvelik, mert mint egy kedves vendégünk mondta: ",Azért szeretünk idejönni, mert ennek a helynek lelke van….."

Várjuk régi és új vendégeinket szeretettel!

Szállásfoglalás: 06 20 669 7403-as telefonon.

Képek a táborról