Holdviola Néptánccsoport

Holdviola Néptánccsoport Bakonycsernye

A Holdviola Néptánccsoport a hagyományőrzés jegyében 2017 októberében alakult meg 13 fővel. Jelenleg 2 korcsoportban, 19 fővel folyik az oktatás.

A néptánckört a csoporttagok közösségi együttlétének igénye hozta létre. A több éve működő amatőr együttes keddi és csütörtöki napokon tartja a foglalkozásait, felkészüléseit a bakonycsernyei Művelődési Ház nagytermében.

A magyar néptánc rengeteg változatban él. Dunántúli ugrós, énekes leánykarikázó, eszközös néptánc elemek szerepelnek összeállításaikban. Fontos a csoport számára a gyökereikhez való kötődés, a néphagyományok megőrzése, s hogy új néptáncokkal, népi kultúrákkal ismerkedjenek meg. Szeretnék minél pontosabban, ám mégis élő módon megőrizni a magyarság sokszínű népi kultúráját, hagyományait.

Fellépéseiken igyekeznek a táncunkkal kellemes perceket szerezni a nézőknek, remélve, hogy ezzel felkeltik az érdeklődésüket a néptánc és népzene iránt. Rendszeres fellépői a közösségi színtér rendezvényeinek, mint például a Kultúrházak Éjjel-Nappal rendezvénysorozat keretében megrendezett néptáncbemutató és táncház, a Táncművészet Világnapja, a falunapi megnyitó vagy a szüreti vigasság.

Nemcsak a néptáncban, hanem a mindennapi életben is jó barátságban vannak. Céljuk, hogy erősítsék a közösségi szellemet és a csoportösszetartást, s bár az órák leginkább a táncról szólnak, szabadidejükben már többször jártak csapatépítő kiránduláson.

A néptánccsoport a Művelődési Ház támogatásával működik, viseleteiket a színtér biztosítja.

A koreográfiákat összeállítja és betanítja Hagymási Kriszta.